‘Wat is Europa?’ – een historisch overzicht

EuropaBlaeu

Op 30 juni houdt het voorzitterschap van de Europese Unie voor Nederland op. …en op diezelfde dag maakt Thomas von der Dunk de balans voor u op in de Zuiderkerk in Amsterdam!

Nederland heeft dan zijn best gedaan om de Europese Unie op effectieve wijze vooruit te helpen. …maar wat voor doel hadden we daarbij eigenlijk voor ogen? Wat maakt die Unie nou eigenlijk Europees? Want wat ís Europa eigenlijk?

‘Een heet hangijzer’ – zou je zeggen, als je de krantenkoppen van de laatste tijd leest. Toch staat de Europese samenleving meer dan ooit voor democratie, rechtsstaat en vrijheid en nog een aantal grote maatschappelijke verworvenheden die we vandaag de dag zo vanzelfsprekend vinden, dat we ons voornamelijk zorgen maken over wat er allemaal niet goed gaat.

Europa is al langer niet alleen het meest welvarende, maar ook het gelukkigste continent. De Europese samenleving onderscheidt zich daarmee ook al heel lang nadrukkelijk van andere culturen, zelfs van Amerika.

Hoe komt dat? Wat maakt Europa zo bijzonder? Waar, wanneer en waardoor is Europa geworden tot wat het nu is? Hoe lang is ‘The West’ al anders dan ‘The Rest’?

In elk geval is niet alles wat wij nu als typisch ‘Europees’ beschouwen altijd vanzelfsprekend Europees geweest. Over krantenkoppen gesproken – denk nog maar eens aan de westerse reactie op onthoofdingen in het openbaar… en realiseer je dan dat wij dat zelf ook gewoon midden op de Dam deden in de zeventiende eeuw – en toen gold het bovendien als een eervolle dood!

Europa-kenner Thomas von der Dunk legt u aan de hand van tweeduizend jaar Europese geschiedenis uit hoe het allemaal gekomen is. In ongeveer twee-en-een-half uur tijd komen met grote vaart de Klassieke Oudheid, de grote religies, de middeleeuwen, de Renaissance, de Reformatie, de Verlichting en de grote Europese revoluties voorbij in een welbespraakt en verhelderend relaas. Thomas belicht wat Europa tot Europa maakt en waardoor ons werelddeel in zowel culturele als in politieke zin uniek is ten opzichte van de rest van de wereld.

 

Deze lezing wordt gegeven in de Zuiderkerk in Amsterdam op donderdag 30 juni van 1 tot half 3.

 

Boek deze lezing hier.