Spionage Wandellezing Rotterdam

Spionnennest-1914-1918-Edwin-RuisAls in de zomer van 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt Rotterdam het belangrijkste internationale spionagecentrum ter wereld. De Duitse geheime dienst ‘N’ gebruikt de neutrale havenstad als uitvalsbasis voor spionage in Engeland. Veel van de Duitse spionnen zullen worden opgepakt en geëxecuteerd in de Tower of London, waaronder twee Nederlanders.

 Vanuit hun kantoor aan de Boompjes spioneert de Britse geheime dienst MI1(c) op zijn beurt in Duitsland en achter het Westelijk Front in bezet België. En de Nederlandse geheime dienst GSIII? Die speelt samen met de Rotterdamse politie-inspecteur François van ‘t Sant zijn eigen sluwe spel met de buitenlandse geheim agenten.

Tijdens deze ‘wandellezing’ voert historicus Edwin Ruis u langs adressen van geheime diensten en spionnen uit die tijd. Per locatie volgt een korte uiteenzetting over de organisatie of personen in kwestie. Ook krijgt u instructie in het schrijven met onzichtbare inkt. Zie Rotterdam van een onbekende kant en leer over de geheime spionagegeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

“The spy system which was to make Rotterdam the biggest international spy centre of the world had begun.” – James Dunn, MI5, Oktober 1914.

Boek deze spannende ‘wandellezing’ voor zaterdag 28 mei hier.