Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Waarom Baudet een blijvertje is

26 juli @ 10:00

€69

De betekenis van het Forum voor Democratie

Als een komeet schoot het Forum voor Democratie met 13 zetels de Eerste Kamer binnen na de verkiezingen van 20 maart. Die opmars is nog altijd niet gestuit: in een recente peiling stond de jonge politieke partij zelfs even op 28 zetels in de Tweede Kamer. Op het moment staat het Forum in de polls op 21 zetels in het parlement en als die verzilverd zouden worden, betekent dat nog altijd een aardverschuiving in het politieke landschap.

Iets vergelijkbaars gebeurde eerder ook met de LPF van Pim Fortuyn en later met de PVV van Geert Wilders. Fortuyn overleefde zijn succes niet en inmiddels lijkt de PVV heel wat minder invloedrijk geworden.  Maar hoe zou het de FvD vergaan? Is dat ook een tijdelijke oprisping van rechts? Of zou de nieuwe beweging van conservatief Nederland blijvend invloed houden? Dat laatste lijkt in ieder geval wel het geval te zijn!

Tijdens deze studiedag bekijken we waarom het Forum voor Democratie van Thierry Baudet een blijvertje is. Dat doen we door te kijken naar de geschiedenis van de Verlichting en het liberalisme. Vervolgens bekijken we de antireacties op het liberalisme en de latere opkomst van rechtse politieke partijen.

 Die opkomst krijgt een flinke versnelling na 1989, dus nadat onze gemeenschappelijke communistische vijand wegvalt. Waar komt die versnelling vandaan? Om dat te snappen onderzoeken we onder andere de invloed van politieke ideologen op de grote politieke leiders en behandelen we de ontwikkeling van de invloedrijkste van zeer rechtse politici als Hans Janmaat, Pim Fortuyn, Geert Wilders en natuurlijk Thierry Baudet.

 Tenslotte gaan we in op het vermeende gevaar dat sommigen zien in de opkomst van die rechtse partijen en kijken we naar de achtergronden van het grote succes van de LPF, de PVV en met name naar dat van het Forum voor Democratie.

 

Gegevens

Datum:
26 juli
Tijd:
10:00
Kosten:
€69
Evenement Categorie:

Locatie

De Groote Sociëteit
Koestraat 8
Zwolle,Nederland8011 NKNederland
+ Google Maps