Vrouwen en onze geschiedenis

De geschiedenis van het denken over gender

 

Krijgt uw zoontje ook autootjes voor zijn verjaardag? Schildert u ook alvast de babykamer roze als u in verwachting bent van een meisje? Zelfs als u dat niet doet, bent u toch geneigd om een onderscheid te maken tussen wat mannelijk is en wat vrouwelijk is. Zonder dat we het doorhebben, associëren we mannelijkheid dan ook met heel andere symbolen dan vrouwelijkheid. Hoe we dat doen blijkt ook nog eens te veranderen met de tijd.

Het zijn met name mannen die de maatschappij hebben ingericht in de afgelopen 100.000 jaar en het zijn met name vrouwen die het aan hen opgelegde verwachtings-patroon de laatste anderhalve eeuw steeds minder zijn gaan accepteren. Het mag dan ook niet verbazen dat juist vrouwelijke denkers zich steeds kritischer hebben opgesteld tegen de gangbare opvattingen over de verschillen tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid, oftewel tegen het gangbare denken over ‘gender’.

Wij bieden u graag een spannende cursus aan waarin we de westerse geschiedenis van het denken over gender verkennen. Daarbij concentreren we ons op de manier waarop de concepten ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ sinds het einde van de 18e eeuw vorm hebben gekregen binnen diverse politiek-filosofische stromingen. We gaan in op de volgende onderwerpen: de Verlichting, de werken van Rousseau, het gedachtegoed van de utopisch socialisten en verder op de ontwikkeling van het religieuze en liberale feminisme van de periode 1850-1890. Aan bod komen verder de eerste feministische golf, de rol van de vrouw in het koloniale verleden, de tweede golf feminisme van de jaren ’70. In het bijzonder volgen we daarbij de  discussies over  bijvoorbeeld vrouwenarbeid, kiesrecht, seksualiteit, anti-conceptie en het oriëntalisme – en nog veel meer!

Het programma bestaat uit 6 bijeenkomsten, verdeeld over drie blokken: burgerschapgelijkheid en verschil.

We zullen teksten lezen van onder andere: Mary Wollstonecraft, John Stuart Mill, Josephine Butler, Aletta Jacobs, Raden Adjeng Kartini, Simone de Beauvoir, Anja Meulenbelt en Angela Davis.

Deze cursus is ontwikkeld door docente drs. Maruja Bobo Remijn en wordt gegeven in ‘De Roos’ in het Vondelpark. De cursus bestaat uit 8 colleges en een excursie. Let op: bij deze cursus is het de bedoeling dat u wekelijks actief de literatuur voorbereidt die wordt behandeld tijdens het college.

De reeks begint op woensdag 1 maart 2017 en eindigt op woensdag 19 april 2017.

Er is een gedrukte syllabus beschikbaar voor deze cursus. U kunt kiezen voor de gedrukte syllabus; die kost €10,95 of voor de gratis digitale syllabus.

 

Boek deze cursus hier.